Facebook - Oratorij.net

Dan na oratoriju

Zbiranje
Dvig zastave
Molitev
Zgodba
Kateheze
Delavnice
Velika igra

Usposabljanje Oratorijski voditelj II uspešno za nami

Ljubljana Rakovnik, 5. maj - 12. maj - 19. maj 2016

Po prijetnem osnovnem usposabljanju oratorijskih voditeljev (Oratorijski voditelj I) je za nami še uspešno usposabljanje Oratorijski voditelj II. 

Usposabljanje je imelo obliko treh večerov, vsak na drugo tematiko in strokovnim gostom. 

V četrtek, 5. maja, je voditeljem o komunikaciji in reševanju konfliktov med animatorji spregovoril logoterapevt in mediator mag. Martin Lisec. Še posebej je poudaril, da mora znati tisti, ki želi rešiti konflikt, nepristransko in aktivno poslušati obe strani konflikta. Nato mladostnika usmerja in jima pomaga slišati drug drugega. 

12. maja smo gostili socialno pedagoginjo in edukantko geštalt terapije Vesno Jug. Oratorijskim voditeljem je najprej predstavila nekaj najpogostejših težav otrok, ki potrebujejo več pozornosti. Dotaknila se je otrok z motnjami pozornosti, otrok z motnjami avtističnega spektra ter otrok z vedenjskimi in čustvenimi težavami. Nato jih je usmerila k razmišljanju o njihovih lastnih odzivih, ki so jih v preteklosti imeli ob otrocih, ki so potrebovali več pozornosti.

Zadnje srečanje, 19. maja, je bilo razdeljeno na pol. V enem delu so voditelji s pomočjo Vesne Jug nadaljevali raziskovanje dogajanje v njih samih ob težjih izzivih, ki so jim kdaj postavili otroci. To so storili preko poglobitve v konkreten primer enega izmed udeležencev. 

Drugi del srečanja je vodil salezijanec Rafo Pinosa, ki se je dotaknil nekaterih najbolj perečih pravnih vprašanj, ki so aktualna za oratorije. Med njimi so bile davčne blagajne, varovanje osebnih podatkov in objavljanje fotografij, zavarovanja, potrebni podatki na prijavnicah za udeležence itd.

T. M.