Facebook - Oratorij.net

Prvi zimski oratorij v Komendi

Med zimskimi počitnicami je bilo v župniji Komenda zelo živahno. Da bi bilo čakanje poletnega oratorija lažje, so prvič pripravili tudi ZIMSKI ORATORIJ.

Dogajanje je opisala voditeljica Katja:

Našega prvega zimskega oratorija se je udeležilo nekaj več kot 50 otrok in skupaj z animatorji smo se veliko novega naučili in zelo uživali. Tako je bilo toplo, da bi se skoraj lahko že sončili, zato smo veliko časa preživeli na svežem zraku in sončku. Pod naslovom oratorija »Imam te rad, saj si moj brat!« se je skrivala zgodba o Jožefu Egipčanskem in njegovih bratih. Pogovarjali smo se o medsebojnem spoštovanju, ljubezni, zaupanju in grehih. Razmišljali smo, kako biti boljši v odnosih do bližnjih in do Boga.

Pri tem razmišljanju nam je pomagal tudi zaporniški duhovnik Robert Friškovec, ki nam je povedal nekaj o svojem delu, zaporih v Sloveniji in je razblinil kar nekaj predsodkov, ki smo jih imeli do zaporov in zapornikov. Otroci so imeli za gosta nešteto vprašanj. Obiskal nas je tudi 'čarovnik' pater Robert Bahčič, ki je z nami delil nekaj čarovniških trikov o katerih marsikdo razmišlja še danes.

Ker oratorija ni brez izleta smo se seveda odpravili tudi na izlet. Zjutraj nas je na parkirišču pred cerkvijo pričakal dvonadstropni avtobus. Seveda so vsi otroci želeli sedeti zgoraj. Celo doživetje je bila že vožnja. Avtobus nas je odpeljal v Ljubljano. Najprej smo obiskali Hišo eksperimentov, kjer je na voljo 60 različnih eksperimentov, ki jih otroci lahko preizkusijo sami. Čudovito je bilo gledati nasmejane obraze, da smo uspeli otroke le nekako razveseliti, kar je danes velikokrat težko. Otroci so bili zelo veseli, saj nas je pred vstopom v hišo pričakal tudi župnik. Ena ura ob vseh teh eksperimentih je minila prehitro. Po malici na Kongresnem trgu smo imeli še dramsko igrico in kateheze. Bil je topel spomladanski dan, zato se je prilegla še vožnja z ladjico po Ljubljanici, potem pa z dvonadstropnim avtobusom nazaj v Komendo.

Na oratoriju smo imeli tudi prav posebno sv. mašo. Pred začetkom je lahko vsak na listek napisal vprašanje o poteku sv. maše, samem obredu, kretnjah, predmetih v cerkvi … Med potekom sv. maše je gospod župnik odgovarjal na vprašanja in razlagal, zakaj določene stvari delamo, govorimo, zakaj uporabljamo določene predmete. Med pridigo pa je odgovarjal na vprašanja, ki so se navezovala na poklic duhovnika. Bilo je zelo zanimivo in veliko novega so se naučili tako otroci kot tudi animatorji.

Oratorijske majice smo si na delavnicah izdelali kar sami, bile so še lepše kot tiste naročene. Oratorij pa smo sklenili z veliko igro in velikim nagradnim kvizom, v katerem smo preverili vse novo pridobljeno znanje med oratorijem.

Zimski oratorij je bil super in upamo, da ga bomo lahko pripravili tudi naslednje leto.