Leteci stabri

Ko se ZAO v Torino odpravi

Vodstvo Združenja animatorjev Oratorija se je v začetku odpravilo aprila na romanje v don Boskove kraje. V treh dneh smo obiskali nekatere kraje, ki so bili pomembni ne le za življenje ustanovitelja Oratorija, temveč tudi za sv. Dominika Savia.

Po zgodnjem vstajanju in poldnevnem potovanju smo zgodaj popoldne v petek prispeli v don Boskov rojstni kraj. Colle don Bosko, »don Boskov grič«, kakor ga danes imenujejo, je iz neznatnega zaselka do danes zrasel v mogočno romarsko svetišče, v katerega prihajajo romarji z vsega sveta. Nam je nudil tudi varno zavetje, kamor smo se vračali vse tri dni romanja.

Petkovo popoldne je bilo tako namenjeno spoznavanju don Boskove rojstne hiše in mogočnega svetišča, ki je celo oblečeno v les, v njem pa kraljuje velikanski leseni kip vstalega Jezusa, ki je narejen iz slovenske lipe. V cerkvi je postavljen tudi prvi pot luči, nekakšna povelikonočna alternativa križevemu potu. Tudi mi smo se v molitvi odpravili po njem.

Ker smo za hrano poskrbeli kar sami, je bil večer namenjen pripravi večerji (in pomivanju!). Po njej smo poleg za počitek pozne ure izkoristili za druženje in sproščeno zabavo.

Sobota dopoldne je bila namenjena hoji po stopinjah sv. Dominika Savia. Obiskali smo bližnje Rivo san Giovanni, Murialdo in Mondonio, kjer je Dominik odraščal, se šolal in se prvič srečal z don Boskom.

Popoldne smo se odpravili v Torino in si v njem ogledali nekatere mestne znamenitosti, ki so stale tam že don Boskovem času. Ušla nam ni niti stolnica, čeprav znameniti Torinski prt v tem obdobju ni razstavljen na ogled. Za večerjo smo bili že nazaj na Colle, dan pa seveda spet zaključili bolj sproščeno.

V nedeljo zjutraj smo se ponovno odpravili v Torino, kjer smo si pobliže ogledali Valdocco, don Boskov prvi Oratorij. Na mestu, kjer je veliki vzgojitelj začel s skromno lopo in travnikom, danes stojita dve mogočni cerkvi, kapela, ogromen mladinski center, šole, založba in še in še. Za piko na »i« smo sveto mašo obhajali v kapeli, ki stoji prav na kraju tiste znamenite Pinardijeve lope, v kateri se je z Oratorijem ustalil don Bosko.

Tilen Mlakar

Morda vas zanima tudi